Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього




Проповідь на Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього

Сьогодні згадуємо подію середини IV століття віднайдення та прославлення Чесного Животворящого Хреста Господнього. Євангеліє цього свята описує події заради яких ми вшановуємо це хресне дерево.

Юдейська старшина хотіла звільнити своє суспільство від чоловіка, який мав великий вплив на юдеїв.

Господь Ісус видав себе добровільно в руки своїх кривдників. Час перед Голгофою був для Христа часом різного роду принижень та катувань. Бачимо, що ніхто не міг заступитись за невинного Ісуса. Христос добре розумів, що відходу нема, те що відбувається з Ним повинно послужити усьому людському роду.

Перенесімось зараз в середину IV століття. Цариця Олена хотіла виконати одну із самих завітних своїх мрій : поставити на Святій Землі храми, які були пов’язані із земним життям Спасителя. На той час минуло 3 століття від цих подій. Втратилась пам’ять людей про це все. Оточення цариці вийшло на потенційного знавця. Ним виявився місцевий житель юдей на ім’я Юда. Він від своїх предків знав про місце Голгофи, цю інформацію в його родині передавали з уст в уста. Згодом коли він бачив велике бажання цариці вшанувати це місце він розповів де знаходиться Хрест. А його кинули у глибоку яму поруч з Голгофою.

Відкопали три хреста, але ні один із них не мав на собі таблиці, яка відносилась до хреста Ісуса. Того часу біля цього місця проходила похоронна процесія, вирішили щоб переконатись в тому який хрест Ісуса, по черзі вони прикладали знайдені хрести до померлої. Третій хрест, який приклали до померлої повертає їй життя, вона воскресла. Тоді зрозуміли, що це є хрест Ісуса. Подія привернула увагу місцевих жителів, всі хотіли приступити і поклонитись Животворящому Хресту. Вирішили щоб не було великих скупчень патріарх Макарій вийшовши на видне місце благословив всіх присутніх на чотири сторони світу, в той час всі співали : «Господи помилуй» і схиляли свої голови. Після цього Воздвиження багато юдеїв хрестилось.

Один із старців минулого століття архімандрит Іоан Крестьянкін говорить про Чесний Животворящий Хрест так : «Хрест продовжує бути у світі одним на спасіння, а іншим на вічну погибель». Сьогодні ми можемо дуже часто спостерігати як наші вірні не правильно кладуть на себе знак Святого Хреста. Потрібно зрозуміти та запам’ятати, що одним Хрест є на спасіння, а другим на осудження та вічну погибель.

Непереможна, недосяжна і божественна сила Чесного Животворящого Хреста не залиши нас. Амінь

 




Создан 25 сен 2012



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату