Парафія Св. Вмч. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на неділю Всіх Святих землі Української




Минулу неділю Православна Церква згадувала пам'ять усіх святих. В цю неділю Українська Церква святкує пам'ять Українських святих. Хто ж належить до Українських святих? Звичайно, ми назвемо насамперед апостола Андрія Першозванного, який проповідував Євангеліє на нашій землі. До Українських святих належать кримські мученики. І, звичайно, ми назвемо і великого князя Володимира, і велику княгиню Ольгу, і святого київського князя Аскольда, і святителів Михаїла, Іларіона, преподобних печерських, святителя Петра Могилу, сучасних святих, преподобного Амфілохія, і, звичайно, преподобного Іова Почаївського.


І хіба тільки оці святі, яких згадує Церква у своїх молитвах? Якби це було так, то дуже бідні плоди Святого Духа. Але до святих належать не тільки ті святі, які знаходяться в календарі, яким Церква звершує богослужіння. До святих належать всі християни, які ввійшли у Царство Небесне. Всі, кого Господь прийняв у Царство Небесне, всі вони є святими.


Чому ті, кого Господь прийняв у Царство Небесне, є святі? А тому, що в Царстві Небесному не святого бути не може. Згадайте притчу Ісуса Христа, коли він прийшов на весільну вечерю і побачив чоловіка, який був не у весільній одежі. І сказав: «чому ти ввійшов сюди, не маючи весільного одягу?» ( Мф. 22, 12). Це означає, як ти, будучи грішником, прийшов у Царство Небесне. Це означає, що ніякий грішник в Царство Небесне не попаде.


А хто ж тоді належить до оцих святих, які в Царстві Небеснім? Насамперед ті, які мають віру, правдиву віру у Святу Трійцю і нашого Спасителя. По-друге, це ті, які виконують заповіді Божі, і насамперед заповідь про любов до Бога і до ближніх. І по-третє, це ті, кому Господь простив гріхи. Ось якщо Господь простив гріхи, то ця людина ввійшла в Царство Небесне.


Тому Церква закликає кожного із нас: хочете ввійти в Царство Небесне, майте віру і майте любов. І якщо ми маємо віру і маємо любов, і якщо Господь простить нам гріхи, то ми можемо, сподіваючись на милість Божу, ввійти в Царство Небесне і теж бути святими. От ви зверніться кожний до себе: хочете ви після смерті ввійти в Царство Небесне чи не хочете? І кожен скаже, що я хочу ввійти в Царство Небесне. А якщо ти хочеш, то що для цього потрібно? А для цього потрібно мати віру. Але яку віру? Треба мати живу віру. А жива віра - це та, яка рухає нами, коли ми діємо у своєму житті під впливом нашої віри. І наша віра - жива віра - виявляється в любові. Тому Господь і сказав, що найбільшою заповіддю є любов до Бога і любов до ближнього. Так-от цією любов’ю наш народ жив і живе, любов’ю до Бога і любов’ю до ближнього.


Дорогі браття і сестри! А тепер, у наш час, благодать Святого Духа діє чи не діє?  Благодать Святого Духа, діє невидимо і постійно. Бо як Бог невидимий, так і благодать Святого Духа невидима. І багато хто із людей невіруючих кажуть: бо якщо Бог невидимий, то може, Його й нема. Якщо так розмірковувати, то скажіть, а любов видима? Ви можете любов бачити? Не можете любов бачити. А хто із нас скаже, що любові нема? Ніхто не скаже, що любові нема. Але ж вона невидима. Тобто і невидиме є реальним. 


Оця невидима любов, яка спонукається благодаттю Святого Духа, діяла і в часи атеїзму і діє зараз. Ви подивіться, іде війна, і молоді люди, і люди похилого віку ідуть на Схід, на Донбас. Якою силою вони рухаються в цьому напрямі? Вони рухаються Божественною благодаттю і любов’ю до своєї Батьківщини. Бо якби вони не любили Україну, то вони б життя за Україну не віддали. А скільки вже українців віддали своє життя за волю Україну? Багато, і ще багато віддасть, як доказ того, що в них є любов’ю до своєї землі, до своє сім’ї, до свого народу. 


Тому і нині, будучи миролюбивою країною, яка захищає свої землі, ми свідчимо, що правда з нами. І тому й переконані, що перемога буде з нами, бо з нами Бог. І будемо, дорогі браття і сестри, молитись до всіх українських святих, щоб вони допомогли нам, як вони допомагали нам в історії. І особливо Божа Матір. Тому український народ особливо шанує Божу Матір. І тому на нашій українській землі так багато храмів на честь Покрови Божої Матері. І нехай же Божа Матір разом з усіма українськими святими молиться за нас, щоб Господь послав нашому народу і нашій країні мир і злагоду. Йому слава навіки віків! Амінь.

 



Создан 08 июн 2018



Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату