Парафія Св. Вмч. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповіді на п’яту нелію після п’ятидесятниці

“І біси благали Його: якщо виженеш нас, то пошли нас у стадо свиней.” (Мф. 9, 31)



У прочитаному Святому Євангелію сьогоднішньої неділі ми чули про оздоровлення двох біснуватих, які жили при дорозі в могильних печерах і були дуже люті, і ніхто не міг спокійно ходити тією доро­гою. В Новому Завіті часто йде мова про те, як Ісус Христос Своїм всесильним словом виганяє бісів та оздоровлює хворих людей, які стали їхніми жертвами. Нас, людей 21 століття, можливо і дивує ця подія, описана у прочитаному сьогодні Євангелії.


Модерна психологія, наука про людський розум, намагається доказати, що віра в опанування злим духом людей у часах Христа виникла з недостатнього знання психологічних наук. Намагаються доказати, що Христос не проганяв злих духів, лише оздоровлював хворих людей. Однак, всупереч цьому, Христова Церква навчає, що диявол — це особа, яка довела наших прародичів у раю до гріха і спокушає також сучасних людей... Тому диявол не є вигадкою, це особа, що спокушує людину до гріха і заступає їй шлях до спасіння.


У Святому Письмі ми бачимо Христа, Який проганяє злих духів, які мучили людей. А це є виразний доказ, що існує вороже царство і що тим царством керує сатана - духовна істота надзвичайної сили і розуму. В час Христового перебування на землі було дуже багато людей, опанованих злим духом. Внаслідок цього, вони мали такі недуги, як глухота, сліпота і німота. Господь допустив це, щоб про­явилась сила Божого Сина, а рівночасно і безсилість злого духа.


Народ вірив, що з приходом Месії демони будуть знищені. Тому не дивно, що коли навіжені злим духом, побачили Христа, почали кричати кричати: “що Тобі до нас, Ісусе, Сину Божий? Прийшов Ти сюди передчасно мучити нас.” (Мф.8, 29).


Як знаємо, художники середньовіччя на своїх картинах зображували бісів, як людиноподібних тварин з хвостами, копитами, рогами, з вилами у руках, вони пильнували, щоб грішники не вирвались із пекельного вогню і казанів, у яких кипіла смола. Однак ці картини не мали нічого спільного з дійсністю. Як ми знаємо, Господь Бог на початку створив не лише матеріальний світ, але також світ духовний. Він створив і ангелів, виконавців Божої волі у цьому матеріальному світі. Однак частина тих ангелів у своїй гордості збунтувалась проти Бога і перестала Його слухатись - так з'явились дияволи. Отже дияволи - це колишні ангели, які збунтувались проти волі Всевиш­нього. Як знаємо, добрі ангели перемогли, а тих, які збунтувались, вигнано з неба. Це та дійсність, яка є закрита перед нашим фізичним оком. Всі ці Божі дари, які мали переможені ангели, якими їх так щедро наділив Бог, вони використали не на добро, а на зло. Тепер у своїй ненависті до Бога і людей дияволи увесь час намагаються перешкодити Божим на­мірам врятувати світ. Тому, використовуючи свою хитрість, вони підступним чином зводять людей, щоб відвернути їх від їхнього Творця. Господь Бог міг би будь-якої миті знищити їх, як і кожного грішника, але у Своїй премудрості Він не чинить цього, дозволяючи їм далі діяти маючи вільну волю, аж до незнаного нам часу.


Якщо ми віримо в Христа, ми не можемо сумніватися в існуванні злих духів, загробному житті, а також в існуванні неба і пекла. Йдеться лише про те, щоб ми мали правильне розуміння цього всього. Почи­наючи від першої людини і аж до сьогоднішнього дня, у світі ведеть­ся безперервна боротьба зі злом. Диявол надалі панує у світі, шукаючи собі нових жертв. Лише дещо змінює тактику, зважаючи на обставини. Якщо колись диявол обдурював і зводив одиниці, то сьогодні він, використовуючи модерні засоби, діє у світовому масштабі. Його праця полегшена тим, що дуже багато людей сьогоднішнього часу не вірять у його існування. Не раз за допомо­гою одиниць він зводить народи, поневолює країни, відриваючи від бога великі частини суспільства, а тим самим закладає потужні осно­ви свого царства тут, на землі, - насилля, неправду, нетерпимість і злобу. Кожна людина, яка свідомо грішить, стає знаряддям у руках сатани, стає біснуватим у повному розумінні цього слова. Тому нам є дуже потрібна допомога Божа, бо на кожному кроці спокусник ходить за нами, шепче нам, скеровує на дорогу зла, щоб нас зовсім відвернути від Бога.


Із того, що було сказане сьогодні, можемо зробити висновок, що лукавий дух не раз старається засмутити душу людини, засліпити її розум приманами цього світу. Бо хто може похвалитись сьогодні, що є вільний від гріховних спокус?


Тому просімо Спасителя, щоб визволив нас від лукавого. Будь, Господи, завжди з нами, будь охоронцем нашим при житті, а також і при смерті! Амінь.

 



Создан 29 июн 2018



Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату