Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на Преображення Господнє




Сьогоднішнє свято Преображення Господнього провадить нас ду­хом на Фаворську гору, щоб бути свідками великого і прекрасного таї­нства. Там багато світла, там Ісус Христос преобразився перед трьома Своїми учнями.


Ще перед Своїм сходженням на Фаворську гору Господь говорив своїм учням: «Є деякі тут серед вас, котрі не зазнають смерті, аж поки не побачать Царство Боже, що прийшло у силі!» І троє учнів Христових побачили Царство Боже, побачили славу Його, світло Преображення Господнього: побачили славу Його Божества, побачили світло неприс­тупне, відчули насолоду Царства Божого.


Христос і до всіх нас звернув тоді це слово: «Є деякі тут серед вас, котрі не зазнають смерті, аж поки не побачать Царство Боже, що прийшло у силі!» Ідімо, ідімо і ми всі сьогодні на гору Господню, там побачимо незвичайне світло. Обличчя Христа засяяло як сонце, одежа Його стала білою як сніг.


Євангеліст не міг знайти кращого слова, щоб описати словами Пре­ображення Господнє. Він говорить, що обличчя Його преобразилось як сонце, таким ясним було обличчя у час Преображення Господнього для їхнього зору.


До цього часу учні бачили Ісуса як людину, а на Фаворі вони бачать Його як Бога. Вони дивляться на Преображення і бачать чудесне видіння у Фаворському світлі, і недарма вигукує святий апостол Петро: «Господи, як добре нам тут бути», виявляючи бажання збудувати тут три намети. І Євангеліст зазначає, що апостол Петро не знав, що говорить, не знав, що йому і іншим апостолам належить  будувати Цер­кву. І все це мало статися через страждання, через смерть, через воскресіння і вознесіння Христа на Небо. Всім їм було потрібно докласти праці, щоб увійти в Царство Боже, успадкувати величну славу Небесних осель.


Отже, яке чудове видіння споглядали апостоли, і тому так радісно вигукнув апостол Петро: «Господи, як добре нам тут бути!» Із хмари було чути голос: «Це є Син Мій улюблений, Його слухайте!» І коли будете слухати Його, то і ви доторкнетеся тієї слави, того світла, в якому будете вічно перебувати. Так звертає до нас свій поклик свята Церква.


Преображення Ісуса Христа вказує нам, що ми повинні наслідувати Його у своєму щоденному житті. Нам потрібно душею возноситися на «високу гору» християнської досконалості для того, щоб духовно відро­дитись, обновитись і преобразитись. Свої серця наповнюймо духом свя­тої віри, яким самі жили й інших надихали первісні християни. Цей рад­існий дух віри навчить нас, яку високу ціну має кожна безсмертна душа, а також покаже нам цю безконечну нагороду вічного щастя, яку обіцяє нам Господь як заплату за наші труди задля справи Христа. Так, царство Небесне потрібно собі заслужити, здобути, бо «Царство Небесне здобувається силою...» (Мф. 11, 12). Бо «багато званих, та мало вибраних» (Мф. 22, 14). Бо не кожний, хто говорить: «Господи, Господи!», - увійде в Царство Небесне. Замало лише шептати устами молитву, підіймати руки вгору, бити поклони про людське око. Найперше потрібно виконувати Заповіді Божі. Потрібно жити за Божим Законом! Віра без діл є мерт­вою. Господь бажає, щоб те, що висловлюємо у молитвах, підтверджу­вали своїми ділами.


Тож проживаймо з очима, зверненими до Неба, бо то є наша майбут­ня батьківщина, наша вся надія після важкої праці цього земського життя. Не шукаймо на цій землі ніяких фальшивих «спасителів», які багато обіця­ють, а нічого не дають, тримаймося справжнього Спасителя — Ісуса Хри­ста. У Ньому шукаймо нагороди за побожне життя на землі. Як говорить святий апостол Павло, не забувайте того, що «ви всі являєтесь синами світла і синами дня» (1 Сол. 5, 5). Тож будьмо дійсно тими «синами світла» (Ін. 12, 36). «Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на Небі» (Мф. 5, 16). Будьмо тим світлом, що світить і преображає! Одухотворені радісним духом віри, осяяні Христовою любов'ю, прагнімо і ми дійти на високу Фаворську гору Неба, де панує тільки радість, душевний спокій, де перебувають святі апостоли і вірні послідовники Христові. Амінь

 



Создан 17 авг 2018



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату