Парафія Св. Вмч. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на 19 неділю після п’ятидесятниці




Сьогоднішнє Святе Євангеліє розповідає нам про чудесну ловлю риби і навчає нас, як ми повинні виконувати нашу щоденну працю, щоб із неї була як дочасна, так і духовна користь. Ми бачили, що Петро, Яків та Іван протягом всієї ночі ловили рибу, але нічого не піймали, хоч ловили в найкращу пору для ловлі риби, тобто вночі.


Але, коли Ісус Христос наказує Симонові-Петрові закинути сіті в море, тоді зловили так багато риби, аж сіті проривались, і два човни були наповнені рибою. Через чудесну ловлю риби Ісус Христос закликає Своїх учнів, відтепер вони будуть ловити серця людські, щоб приводити їх до Бога.


Ісус Христос наказує “відплисти на глибінь”, якщо бажаємо мати певний успіх. “Відплисти на глибінь” — це заклик Христа, Який розпочинає про­голошувати Царство Боже. “Відплисти на глибінь” — означає поста­вити наше життя там, звідки до нас випромінюється сяй­во щасливої вічності. Та, на превеликий жаль, люди всіх часів, особ­ливо сьогоднішнє людство, лінуються вийти дальше. Вони задовольняються короткочасними приємностями тимчасової радості. Слово Боже говорить, що дім не вистоїть без доброго фундаменту, бо фун­дамент тільки в глибині. Але щоб закласти сильний фундамент, ми змушені підкоритись слову Христа: довіритись Тому, Якого нам не раз важко збагнути своїм обмеженим розумом.


До цієї довіри Ісус Христос закликає Симона-Петра та його спільників з риболовлі - Якова та Івана, синів Заведея. Закликає також і нас із вами покластися, довіритись Йому і йти слідом за Ним.


Ісус Христос вимагає від нас віри в Нього, бо як бачимо, віра Петра у слова Христові не була марною, але увінчалась великим успіхом: “піймали велику кількість риби і їхні сіті почали рватися…” (Лк. 5,6).


Апостол Петро, зворушений такою ловлею риби, налякався, і впав до ніг Христа і покірно промовив: “Відійди від мене, Господи, бо я грішна людина” (Лк. 5, 8). Петро, побачивши прояв Божої доброти до нього самого настільки був зворушений, що у світлі цієї доброти пізнав свою неміч та гріховність.


Одного разу зустрілись два приятелі, які давно не бачилися. Поділились спогадами і новинами. Один запрошує іншого на рибалку, щоб приємно і цікаво провести вихідний день. Приятель погоджується, але пропонує спланувати поїздку так, щоб встигнути на недільне богослужіння. “Ти що, кожної неділі ходиш до Церкви?” “Так”, - відповів приятель. І тому, який запрошував, стало якось незручно, бо і йому здалось би вже відвідати Церкву, давненько вже у ній не був. Але з іншого боку, як ходити до Церкви, коли кожного разу, коли приходить неділя, з’являються якісь невідкладні і важливі справи, подібні до цієї рибалки: прийоми та відвідини гостей. Ось так і сьогодні люди проводять вихідні. “Хто хоче, шукає можливості, а хто не хоче, шукає причи­ни”, - говорить народна мудрість. Слова “закиньте ваші сіті на гли­бину” означають: глибше пізнайте Бога і його сутність. Це допоможе вам здобути більш духовні здобутки. Не думайте лише про дочасне, але і про вічне, що так необхідно для кожної людини.


Тема сьогоднішнього Святого Євангелія — це покликання Апос­толів, а одночасно символічне відображення нашого життя. Апосто­ли, що трудяться на озері, - це живий образ всіх людей, які проживають на землі. Наша найважливіша мета — заслужити собі безсмер­тне щастя у Небі. Тому, за наказом Христа, Апостоли закидали і надалі закидають рятівні сіті у море людського життя, проповідуючи слово Боже, яке є дороговказом людині для досягнення кінцевої мети. Бо світ також закидає свої сіті, щоб також ловити людські душі. А час короткий і непевний. Пам'ятаймо, що роки життя швидко проминають, а в багатьох людей християнські чесноти не збільшу­ються. На превеликий жаль, сьогодні дуже багато людей трудяться немовби “вночі”, тобто у стані важких гріхів, без Божої ласки, тому нічого доброго зловити не можуть. Багато святих серед різних об­ставин уміли збагачувати себе духовно.


Пам'ятаймо, що Господь Бог різними дорогами провадить люди­ну до пізнання вічної правди Божої. І як колись човен Апостола Петра наповнився рибою, так і кожен наш день нехай буде заповнений добрими вчинками. А коли прийде день відходу з цього світу, хай ми зможемо сміливо промовити: “Я неда­ремно трудився на цій землі, недаремно проминув час мого життя, бо, придбавши великий духовний багаж, не з порожніми руками повертаюсь до Тебе, Господи, на вічний відпочинок!” Амінь

 



Создан 12 окт 2018



Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату