Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на 24-ту неділю по пятидесятниці




Проповідь на 24-ту неділю по пятидесятниці

„Віра твоя спасла тебе, іди в мирі" (Лк. 8, 48)»

ПРИКЛАД. В одному місті проживало подружжя. Господь по­благословив їхню працю так, що вони були дуже заможними людь­ми, але одного дня  захворіла дружина. Спочатку цьому не надали великої уваги. Відтак лікування не давало жодних позитив­них результатів, бо стан здоров'я погіршувався. Жінка перенесла чотири операції. На це пішло дуже багато грошей, навіть продали один із двох будинків, їздили на курорти, навіть за кордон, та стан здоров'я не покращувався. Чо­ловік був у розпачі, бо любив жінку і боявся її втратити. І ось, коли вже земські чинники не допомагали, вони почали звертатись до най­більшого лікаря — Ісуса Христа, почали більше молитися. Потім почали їздити на молитви до одного священика-монаха. Жінка швидше їздила не з думкою вилікуватись, а гідно підготувати себе до смерті. І сталося диво. Хвороба як таємничо прийшла, і так таємничо зник­ла. Жінка досі не може пояснити, на що вона хворіла і як вилікува­лася. Слава Богу, що тепер здорова. А найголовніше, що хвороба допомогла їй відродити віру і надію на Бога, до хвороби вона вірила, що Бог існує, ходила до Церкви, але це була віра поверхнева, фор­мальна. Не було віри в серці. Терпіння допомагало їй відродити у серці віру у Всемогутнього Бога. І ця віра врятувала її...

Подібну ситуацію ми можемо бачити у св. Євангелії - це оздоровлення кровоточивої жінки, яка протя­гом двадцяти років хворіла цією недугою. Ця жінка довідавшись, що Спаситель пропові­дує в їхніх краях, поспішила до Нього, повіривши усім серцем, що лише Він зможе допомогти їй.

Непомітно для людей, вона дотор­кнулася до Його одягу. І справді, сталося велике чудо: сила, яка виходила від Христа і Його одежі, оздоровила її.

Це чуло повчає нас про велике мило­сердя Ісуса Христа і Його готовність допомагати у людському не­щасті, коли людина покладається на Нього через свою непохитну віру.

У сьогоднішньому Святому Євангелії розповідається про чудо, яке звершив Ісус Христос, коли йшов зі сторін Гадаринського краю, де чудесно оздоровив нещасного біснуватого чоловіка.

Ми в сьогоднішньому Євангелії чули і про ще одне чудо — воскресіння доньки Яіра, начальника синагоги. Ця дівчина була смертельно хвора. Здається, що на землі немає страшнішого, аніж смерть, для людського розуміння. Але для Спасителя смерть — це лише сон на якийсь короткий час і то лише тіла до другого приходу Ісуса Христа. Коли Христос сказав до померлої: „Дівчино, пробудися" (Лк. 8,54), то душа її знову повернулося у тіло і вона у ту ж мить устала. А це підтверджує безсмертя людини.

Приклад поведінки людей у сьогоднішньому Святому Євангелії подає нам дуже важливу науку. Ми бачимо, як ті люди клопотались про тілесне здоров'я і життя. Вони вживали сліз, благання, упоко­рення, щоб лише врятувати тілесне життя із рук невблаганної смерті. А це є доброю пересторогою, щоб ми турбувались не лише про тілесне життя, але і про життя душі, щоб душа не загинула навіки, у пекельній прірві. Під духовною смертю потрібно розуміти втрату вічного щастя, бо через гріховне життя відриваємось від Господа Бога, як галузка від дерева. Тілесну смерть пізнаємо по нерухомості тіла, а ознакою духовної смерті є нерухомість душі на дорозі освячення. Інколи людина проживає довгі роки, але на шляху чесноти не зроби­ла ні кроку вперед.

Тому, якщо хтось із нас зауважив у своїй душі ознаки духовної смерті, поспішаймо до Небесного Лікаря за ліками, доки маємо ще час. Просімо Спасителя: „Просвіти очі мої, щоб не заснути у смерть, щоб не сказав нам ворог, я переміг його". Пам'ятаючи це, із довірою віддаваймося у Його Божественні руки, дякуючи за все Богові! Амінь



Создан 16 ноя 2012



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату