Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на архистратига Михаїла




Проповідь на архистратига Михаїла

Дорогі брати і сестри!

У цей день усі ми опиняємося перед великою реальністю Неба. Небо – це та наша невидима, духовна батьківщина, тугу за якою ми відчуваємо в кращі, просвітлені молитвою, миті свого життя. Адже кожен із нас, становить унікальну єдність небесного і земного, тіла і душі.

Під час Великого входу, коли хліб і вино переносяться священиком із жертовника на престіл, щоб стати через благодатну присутність Святого Духа Тілом і Кров’ю Христовою, ми співаємо: «Ми, що херувимів тайно уявляєм…». А на літургії Ранішосвячених Дарів, лунає голос: «Нині сили небесні з нами невидимо служать». У цю мить ми серцем відчуваємо співприсутність з нами в церковному таїнстві незліченних безтілесних духів, таких подібних до нас, земних людей, світлим розумом і свободою волі.

Ці безтілесні духи, ангели, створені Богом перед появою матеріяльного світу. Вони перевершують нас досконалістю своєї істоти, швидкістю розуму, чистотою. Вони непідвладні смерті, яка є неминучою для людей.

Однак є щось дуже важливе, яке робить ангельський світ несподівано близьким до нас. Адже і ангели, і люди були створені для співучасти в Божій славі. Створені як вільні істоти, наділені внутрішньою свободою.

Звідки церковне передання могло взяти відомості про події, котрі відбувалися ще перед появою людини. Сам Господь відкриває ці події через видіння, дароване апостолові Іоанові Богослову й записане ним в Одкровенні.

Деякі люди кажуть, що вірять тільки в те, що бачать. Але це нерозумно. Існує багато речей, яких ми не бачимо очима. Подумаймо про повітря, яким ми дихаємо. Чи ми його відчуваємо? Простягніть свою долоню і дмухніть на неї. Ви щось відчули? Так, відчули, але не бачили повітря, правда? Так духовних, істот ми неможемо бачити, але можемо відчути їхню допомогу у нашому житті.

У християнській традиції Михаїл зображується архистратигом, тобто старшим над ангельським військом. Він постійно протистоїть сатані, являючи взірець вірности Господеві.

Зображення архистратига Михаїла часто опинялося на козацьких хоругвах, використовувалося за герб нашої столиці. В різних областях і районах України ми зустрінемо Свято-Михайлівські храми та монастирі.

Та саме Небо приходить до нас на допомогу. Кожному з нас Господь дарував ангела-охоронця, нашого невидимого, але такого відчутного помічника й порадника. Усі ми можемо бути посланцями (буквально «ангелами», бо «ангел» по-грецькому «посланець») Божими в нашій земній дійсності, зв’язковими поміж небом і землею. Вони запрошують нас до прославлення Бога, запрошують бути вірними і стійкими у вірі. Вони кличуть до нас сьогодні, поміж усіх випробувань. І нам лишається тільки відгукнутися на цей заклик. Амінь.



Создан 16 ноя 2012



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату