Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на 25-ту неділю по пятидесятниці




Проповідь на 25 неділю по пятидесятниці

Господь Бог, створивши людину, наділив її розумом і душею, а у цю безсмертну душу влив неоціненний дар любові як до свого Творця, так і до свого ближнього. Нашим ближнім є кожна людина. Так навчав Ісус Христос, так навчає Свята Церква. Але, незважаючи на це, людина часто, як і цей Єван­гельський законовчитель, запитує: „А хто мій ближній?"

Дорога з Єрусалиму до Єрихону — це упадок людини внаслідок первородного гріха. Дорогою проходили священик і левіт, служителі Старого Завіту, але проминули цього нещасного, бо Старий Завіт не дав людині спасіння. А після них з'явився на шляху загадковий самарянин. Своєю появою і вчинком він був, справді, дуже подібним до Христа.

І сус Христос, прийшовши у цей світ, виявився безкорисним при­ятелем людства, щоб порятувати його і відкрити для нього зачине­ний через гріх рай, бо світ є дуже жорстокий і користолюбний. Ми в цьому наочно переконуємось, коли бачимо, що багаті люди мають дуже багато приятелів, та, на превеликий жаль, вони не зажди ста­ють їм у пригоді.

ПРИКЛАД. Існує розповідь про одного чоловіка, який був дуже щирий, через що мав дуже багато приятелів. Але подальша доля склалася так, що він опинився далеко від рідної хати, залишивши багато приятелів у своєму рідному селі. Одного разу він опинився у скрутному становищі і написав до них листа, щоб вони пішли до Церкви на Службу Божу, яка буде служитися за його здоров'я. Але жоден із його давніх приятелів не прий­шов помолитись за його здоров'я. Вони лише тоді є добрими і щири­ми, коли мають якусь користь із людини, але, не дай Бог якогось нещастя, всі розбігаються, немовби хмари на синьому Небі.

Тому кожна людина повинна знайти собі доброго і вірного при­ятеля у своєму житті, щоб ніколи в ньому не розчаровуватись, бо людська приязнь є дуже зрадлива... Найкращим приятелем для лю­дини залишається Ісус Христос, Який завжди бажає нам щастя. Ісус є нашим приятелем і в щасті, і у нещасті.

І сьогодні Ісус Христос через Своє велике милосердя віднаходить тисячі прихильників. Наслідуючи у своєму житті ідеали Христа, ми повинні огортати всіх людей, любов'ю та милосердям, особливо тоді, коли вони знаходяться у скрутному становищі, бо Ісус Христос без винятку за всіх людей страждав і приніс Себе у жертву.

Дорогі мої! Притча про милосердного самарянина дає нам бага­то до роздумів над собою та своїми вчинками відносно наших ближніх Не запитуймо, хто мій ближній, у той час, коли потрібна наша допомога. Нехай же чеснота любові до ближнього проявляється якнайча­стіше у нашому житті і у наших вчинках. Тоді докажемо перед усім  світом, що ми є насправді учнями Христовими. У цій любові є наш дочасний спокій і наше щастя на землі, бо якою мірою міряємо такою і нам відміряється! Амінь.

 

 



Создан 17 ноя 2012



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату