Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на 29 неділю по пятидесятниці




„Ісусе, наставнику, змилуйся над нами"(Лк.17,13).

У час служіння Ісуса Христа людському роду, незадовго до Своїх страждань Він подорожував із Кесарії у Юдею, і дорогою зустріли Його десять прокажених. Сьогоднішнє Євангельське читання зазна­чає, що десять прокажених мужів, „ставши здалека", голосно взивали: „Ісусе, наставнику, змилуйся над нами" (Лк. 17, 13). Який промовив до них: „Ідіть покажіться священикам" (Лк. 17, 14).

Прокажені повірили Божим словам і пішли. Дорогою вони справді одужали, їхні рани зажили, і тіло очистилось від прокази. Всіх їх було десять, але тільки один із них, бачачи чудо, вернувся до Гос­пода, припав до Його ніг і дякував за оздоровлення. І це був самаря­нин (Лк.17, 16).

Бачачи таку невдячність, Господь жалісно промовив: „Чи не десятеро очистилося? Де ж дев'ятеро?" (Лк.17, 17). Чому вони не повернулись, щоб подякувати Богові? А звер­нувшись до оздоровленого самарянина, промовив: „Встань, іди: віра твоя спасла тебе" (Лк.17, 19).

Дивлячись на невдячність дев'яти прокажених, яких чудесно оз­доровив Христос, звернімо погляд на себе і запитаймо, чи кращі ми від тих дев'ятьох? Чи подібні ми на того десятого? Любов Божа до нас є безмежна. Любов Божа спонукала Сина Божого зійти з Неба на землю, стати людиною, терпіти заради нас і нашого спасіння хресні страждання і ганебну смерть між розбійни­ками, пролити кров, роблячи нас дітьми Божими. А ці великі благо­діяння Божі зобов'язують нас до повсякчасної вдячності...

Подяку Богові можна віддавати через молитву, а також своїм життям. „Благослови, душе моя, Господа і не забувай всіх добродійств Його"... Сьогодні звернімо нашу увагу на три особливості, які зустрічаємо у Святому Євангелії.

Перша особливість. Відносно молитви. Ми дуже рідко знаємо свій стан духовний, хоча знаємо, що нічого нечистого не увійде в Царство Небесне. Однак, тільки-но в нас виникає велика потреба серед горя і нещастя, ми, не замислюючись, йдемо до Госпо­да з гріхом на душі... А чи ми коли-небудь думали про це?

Наступна особливість. Вони тільки тому могли підійти до Христа, що вірили не лише в Його силу, але і в Його любов, і що це тільки Він може зробити... Це запитання стоїть перед кожним із нас, коли ми приклякаємо на молитву: чи віриш ти твердо, що Бог хоче тобі добра, чи віримо ми в любов Божу? Бо дуже часто, коли ми моли­мось, диявол підсуває нам якусь недовіру до Бога, і ми надалі покла­даємось більше на поміч людей, ніж Бога. А віра наша розбивається до каменю недовіри...

Третя особливість. Вдячність. З десяти очищених тільки один по­вернувся до Христа, щоб подякувати Йому. Вернувся лише один і то самарянин. Ми часто думаємо, що плід молитви в тому, щоб отримати те, чого просимо. Це не правильно. Бо тепер ми просимо одного, а через мить нам вже потрібно щось інше... Щоб отримувати нові ласки від Бога, потрібно дякувати Йому за вже отримані перед тим.

Дорогі мої! Таку вдячність і любов чекає від нас, Своїх дітей наш Небесний Отець, але не завжди отримує від нас те, чого бажає, бо наші серця холодні і невдячні, про що наочно свідчить історія віків.

ПРИКЛАД. Одна п'ятнадцятилітня дівчина з невіруючої родини випадково зустріла в одному товаристві старенького священи­ка. Приємність і теплота слуги Христового, як магніт, діяли на розум і серце дівчини, вона просила повчання основних питань віри. Її батько коли одного разу довідався, що вона християнка, вигнав її з дому. Нічна подія підірвала їй здоров'я. Відіслали її на лікування, і через декілька місяців вона земне життя перемінила на небесне. Люби­ла батьків, але більше — Бога.

Коли і нас проганяє світ, як цей лихий батько, куди ж нам іти, в кого допомоги шукати? Тоді стукаймо до дверей Небесного Отця, а Він, відкриє нам двері Своїх небесних ласк...

Тому не йдімо у своєму житті дорогою тих дев'ятьох невдячних прокажених, які отримали таке велике добродійство, але байдуже відійшли від Нього... Йдімо за прикладом вдячного самарянина і прославляймо Бога за Його великі добродійства до нас, грішних людей!Амінь



Создан 11 дек 2012



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату