Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на 30 неділю по пятидесятниці




„Все це я виконував змалку" (Лк.18, 21).

У нашому житті дуже часто буває, що люди у важливих справах шукають мудрого порадника, щоб указав їм, як чинити. Так зробив і Євангельський юнак. Щоб отримати пораду, як йому краще успад­кувати вічне життя, приходить до Ісуса Христа. Христос дав йому коротку відповідь, сказавши: „Виконуй заповіді Божі". Юнак відповів: „Все це я виконую змалку" (опр. Як. 18, 21). За це похвалив його Спаситель і дав йому пораду до вищої досконалості: „Одного ще тобі бракує: продай усе, що маєш і роздай бідним, і будеш мати скарб на Небі, тоді прийди і йди слідом за Мною" (Лк.18, 22). Але він, почув­ши це, дуже засмутився, бо був багатим. Ісус, побачивши це, промовив. Як важко багатим увійти в Царство Боже" (Лк.18, 24). „Хто ж тоді може спастися?" (Лк. 18, 26). Ісус відповів:   не можливе в людей, можливе є у Бога" (Лк. 18, 27). "

І Сьогоднішній світ є заглиблений у духовну темряву, не хоче зрозуміти, якою дорогою йому йти, щоб успадкувати життя вічне. Навіщо грішнику Небо, якщо він задоволений землею? А для чого Христос пролив Свою кров, якщо грішник не шукає спасіння? Спаси­тель указав нам на серце як джерело всяких думок, злих і добрих, тому не всі люди однаково відносились до Христа: одні слухали його, інші відходили від Нього.

Якщо поглянути уважно на світ сьогодні, то зауважимо, що мало змінилось у ньому у відношенні людей до Бога. Зак­лик, якого не хотів дотримуватися Євангельський юнак, почув інший юнак, якому було тринадцять років. Ось одного разу, увійшовши в Церкву, він почув слова: „Піди, роздай майно своє між бідних і будеш мати скарб на Небі, тоді прийди і йди слідом за Мною" (Лк. 18, 22). Він вийшов із Церкви і виконав слова Господа. Це був святий Антоній Великий...

Багато людей думає, що бути християнином - значить бути про­сто хорошою людиною. Але сьогоднішнє Святе Євангеліє підкрес­лює, що християнство вимагає від людини чогось більшого... Благо­честивий юнак ревно виконував заповіді, які були дані старозавітному людству. Про таких людей ми говоримо, що вони є добрими людьми. Юнак захотів життя вічного, і Господь указав йому дорогу.

Подібно як тим, що бажали вийти з Єгипту, потрібно було йти за Мойсеєм, і тим, що хотіли увійти в обіцяну землю, потрібно було йти за Ісусом Навином, так і тим, що бажали визволитись від служіння дияволу і увійти в Небесну батьківщину, потрібно йти за Ісусом Хри­стом. Вони мандрують по землі, але їхня батьківщина — Небо, на землі проживають, але „мають життя на Небі" (пор. Флп.З, 20). На землі багатства не шукайте і небесні скарби відкриваються для нас (пор. 2Кор.4, 7). Люди нас проганяють, але Бог нас приймає (пор. 2 Кор.б, 17-18).

Якщо Христос провадить нас до Неба, то дуже помиляються ті, які не слідують за Ним. Ісус Христос говорить: „Вівці Мої слухають голосу Мого, і Я знаю їх, і вони йдуть за Мною" (Ін.10, 27). Якщо Христос — Життя, то мертвими є ті, хто віддаляється від Нього, бо є написано: „Ось ті, що віддаляються від Тебе, гинуть" (Пс. 73, 27). Із цього бачимо, як ми повинні йти за Христом.

ПРИКЛАД. Один священик розповідає, що у його парафії був такий випадок. Знатна матір послала до гімназії свого здібного сина. На жаль, там він потрапив у лихе товариство, у якому втратив свою віру в Бога, яку прищепила йому мама, коли був ще малим. Але коли він втратив віру, то з вірою утратив і моральність. Коли мати поба­чила, що її син насправді не такий, якого вона хотіла бачити, кляк­нула перед образом Спасителя і промовила: „Боже, якщо моя дитина не поправиться, то забери його з цього світу". Тим часом юнак, здібний, повний сил, гарний на вроду, готується до екзаменів. Але тут закрадається заразлива хвороба, кидає його в ліжко, тепер він має багато часу, щоб думати над собою і своїм життям...

В подібному стані сьогодні є дуже багато наших дітей, тому родичі заздалегідь повинні мати пильне око, щоб вони не зійшли з правдивої дороги. Щоб вони не тільки шукали способу до спасіння, як той Євангельський юнак, але щоб віднайшли цю дорогу, яка провадить до Бога і вічного спасіння! Амінь



Создан 11 дек 2012



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату