Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

 

Проповідь в 33-й тиждень після П




 


В Ім'я Отця і Сина і Святого Духа!Минуло Різдво Христове, пройшло Хрещення Господнє. Свята ці ще тривають... І ось вже сьогодні ви чули в євангельському читанні розповідь про те, як Господь Ісус Христос виходив на проповідь, як Він починав своє служіння людям. Як він залишив місто Назарет - маленьке місто, яке знаходився в землі, Галілейській, де Він виріс, де пройшло Його дитинство і юність. І там починає свою проповідь. Починає Він її, брати і сестри, чудовими словами: «Покайтесь, наблизилося бо Царство Небесне!» Покайтеся! .. Ми з вами думаємо, що покаяння - це, скажімо, сповідь, на яку ви приходите і сповідаєтеся перед причастям, одні - частіше, інші - рідше. Покаяння, якого просить, вимагає від нас Господь Ісус Христос, це, брати і сестри, переродження, повне переродження людини.

Ось ви живете і раптом починаєте бачити і розуміти, що живете не так, як треба, не так, як цього хоче Бог! Ви перероджується і починаєте жити християнським життям, яке є життям надприродним! Він починає розуміти, що таке світ Христовий, світ з Богом і людьми. Коли ми починаємо жити з Христом, то і в нас відбувається це з'єднання. Благодатне життя - це життя, пронизане Духом Святим. Ось до чого веде покаяння! І ось чому, перш ніж увійти в Царство Небесне, яке наближається до нас, наблизилося вже, потрібно покаяння.

Приходимо на сповідь, каємося наче б у своїх гріхах, а в душі залишається якась тьма. Протиборство темряви і Світла відбувається в кожній людській душі, у кожній християнській душі, брати і сестри. Сьогодні перемагає темрява, а завтра - Світло. Сьогодні перемагає Світло, а завтра - тьма. Але як би не була сильна темрява, не будемо впадати у відчай, знаючи, що «темрява не обгорнула», що Світло, яке є в кожній християнській душі, запалиться при покаянні. Світло, яке запалало в цьому світі це Світло непереможне. Ми зможемо жити в цьому Світі, якщо захочемо і зуміємо каятися. Потрібно, щоб покаяння наше було не тимчасовим станом, а якось завжди нас супроводжувало в житті, щоб воно було постійним, щоб таке переродження відбувалося частіше з нами в різних ступенях. Тоді неодмінно кожен з нас насолодиться від світу з Богом, і від плодів цього світу з Богом і з людьми. І зрадіє від тієї радості про Дусі Святому, яка несхожа на наші тутешні, маленькі, нікчемні радості, але придбання якої є мета християнського життя, тому що це дія Святого Духа. Тож нехай будуть і нехай зостануться з нами ці дари Царства Небесного, яке не тільки близько, а прийшло і вже є тут на землі невидимо, і в яке ми входимо кожен день, кожну годину, кожну хвилину, коли освітлює наші душі Світло Христове. Амінь.



Создан 01 фев 2013



 
cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату