Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на 35 неділю по пятидесятниці




Ісусе, Сину Давидів, змилосердися надо мною" (Лк. 18, 38).

Сьогоднішнє святе Євангеліє розповідає нам про чудесне оздо­ровлення Ісусом Христом одного Єрихонського сліпця. Цей сліпець, як бачимо, мав сильну віру, що Ісус Христос оздоровить його від сліпоти. І коли на його прохання: „Сину Давидів, змилосердься наді мною!" (Лк. 18, 38) Господь зупинився і велів привести сліпця, а коли той підійшов. Він сказав: «Господи щоб мені прозріти". Ісус сказав йому: „Прозри! Віра твоя спасла тебе" (Лк. 18, 42). Сліпець прозрів, побачив світло і пішов за Господом, прославляючи Бога. Ісус Христос повернув зір сліпому. Сучас­на медицина також лікує очі, іноді повертає зір тим, хто його втра­тив. Все це медицина робить через хірургічні операції та застосуваня відповідних ліків. Ісус Христос повернув зір сліпому не шляхом операції, або вживання ліків. Він зробив його одним всемогутнім словом, що може зробити тільки Бог, бо лише Він має владу пере­магати сили природи.

Після оздоровлення сліпого народ прославляв Ісуса Христа, бо побачив у Ньому правдивого Бога. Ісус Христос творив чуда не заради самих чудес, але щоб через них збуджувати в серцях людей віру до Себе як Сина Божого. Господь Своїми чудами розкрив духовні очі людей, Він неодноразово повто­рював юдеям, що вони мають очі і не бачать, мають вуха і не чують,а це є ознакою духовної сліпоти.

ПРИКЛАД. Один музикант мав сина, якого хотів бачити славет­ним музикантом. Бажання батька сповнилось. Після довгих років навчання у найславніших учителів син добився великої слави. Одно­го разу він грав перед чисельною і поважною публікою, батько та­кож прийшов послухати сина. Син грав так чудово і гарно, що коли закінчив, почулась буря оплесків, музиканта обсипали квітами, всі складали йому побажання. Бачив це батько і не витримав, щоб і самому не підійти до сина і прилюдно притиснути його до свого люблячого серця, а засліплений славою син, погордивши бідним батьком, тепер відвернувся від нього, забув, очевидно, кому повинен був завдячувати свій успіх.

Щось подібне бачимо на прикладі багатьох людей, яким Господь в їхньому житті дав так багато, але вони, недооцінюючи це, гордо­вито відвертаються від Нього. Духовні сліпці були завжди, є вони і в наш час.

Духовна сліпота панує і в наш вік так званого технічного прогресу... В наш час існує також багато духовних сліпців і серед віруючих людей, які є засліплені своїм релігійним фанатизмом і ненавистю до своїх же братів і сестер.

ПРИКЛАД. Одного разу монах, який ішов дорогою, побачив язичника — жреця, що ніс дерев'яне зображення свого ідола — божка, і почав насміхатися з нього різними словами. Жрець побив монаха за це, ледве живого залишив на дорозі. Незадовго після цього жреця зустрів Св. Макарій і милосердно промовив: „Спасайся, друже!". Жрець промовив: „Монах недавно негідно повівся зі мною і я дуже побив його. А ти людина Божа, змягшив мою душу, добрим, лагід­ним словом. Тепер я не відстану від тебе, доки ти не зробиш мене християнином". І вони разом пішли до монастиря. Монахи, побачив­ши Св. Макарія разом із жерцем, були дуже здивовані, але Св. Макарій промовив до них: „Зле слово і добрих робить злими, а добре слово і злих робить добрими".

Тому про тих, що не пізнали ще Христа, також можна сказати; ще вони мають очі і не бачать, мають вуха і не чують.

Ісус Христос одним лише словом оздоровив єрихонського сліпця. Він може оздоровити і духовну сліпоту. Потрібно лише звернутися до Нього з такою ж вірою і молитвою, з якою звернувся єрихонсь­кий сліпець.

Сильна віра потрібна кожній людині і кожному народові. Щасливий той народ, для якого християнство є живою вірою. Народна мудрість говорить: можна жити без батька, можна жити без матері, але не можна жити без Бога!       Амінь.



Создан 01 фев 2013



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату