Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на 37 неділю по пятидесятниці (про Закхея)




     „Закхею, швидко злізай, бо Я сьогодні маю бути у твоєму домі" (Лк.19,5).

     Ісус Христос, прямуючи до Єрусалиму, підходив до Єрихону, який у цей час був важливим центром торгівлі. У цьому місті було дуже багато митників. І, власне, через те, що митники часто зловжива­ли своїм служебовим становищем, люди ненавиділи їх, бо вважали великими грішниками. У цьому ж місті проживав і начальник митарів - Закхей, який також відчував у своєму серці тягар гріхів. Почувши, що до міста входить Ісус Христос, Закхей виявляє велике бажання побачи­ти Його на власні очі. Вийшов Закхей зі свого дому і попрямував до того місця, де мав проходити Ісус Христос, та був він малий на зріст, і, щоб краще побачити, виліз на дерево. Тепер він відчув себе грішником, у його серці появився щирий жаль. А Христос, який знає і бачить кожного наскрізь, підхо­дить під дерево, на якому був Закхей, і промовляє: „Закхею, швидко злізай, бо Я сьогодні маю бути у твоєму домі" (Лк. 19,5). Люди дивуються, навіть обурюються, що Учитель йде до хати такого грішника. Закхей зрадів, а одночасно злякався, став ще більше покірним, усвідомив своє грішне життя, і лише вступили до хати, він припав на коліна перед Спасите­лем і промовив: „Господи, ось половину майна свого даю вбогим, а коли чимось когось і покривдив, поверну вчетверо" (Лк. 19,8). Ісус Христос, бачачи таку його покору і покаяння, сказав: „Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, бо й він — син Авраама. Син бо Людський прийшов шукати і спасти те, що загинуло" (Лк. 19,9-10).

     Дорогі мої! Той самий Христос Бог раз-у-раз приходить у Єри­хон наших міст і сіл, у Єрихон наших сердець. А чи у людей цього світу горять бажання побачити Христа і пізнати, хто Він такий? Син Божий і сьогодні приходить до нас і знаходить та спасає тих, що гинуть. Щонеділі і свята в кожному храмі Христос навчає нас, оздо­ровлюючи наші грішні душі. Він милує та прощає гріхи, посилає Свою ласку для тих, хто щирим серцем лине до Нього, чекає мож­ливості побачити Його.

     ПРИКЛАД. Один подорожній мав дивний звичай: прибувши до якогось міста, він відразу відвідував кладовище і прочитував надписи на надгробних плитах. І ось на одному кладо­вищі він побачив величавий надпис: „Тут спочиває прах раба Божого (ім'я). Він помер, проживши на землі вісімдесят років, але жив лише три роки. Чужинцю, помолись за спокій його душі!". Такий надпис здивував мандрівника, і він, попросивши упорядника кладовища розказати йому про особу покійника, отримав таку відповідь: „Чо­ловік, похоронений у цьому гробі, проживав безбожно і грішно 77 років, але в останні три роки перед смертю зрозумів мету життя на землі і навернувся до Бога. У своїй останній волі виявив бажання, щоб такий напис був поміщений на його надгробному пам'ятнику

     Будьмо подібні до людей, які чекають на пана свого, коли він повернеться з весілля, щоб йому негайно відчинити, як прийде і постукає. Щасливі ті слуги, що їх він, прийшовши, застане несплячими" Лк.12, 35-37).

     На жаль, у світі цьому є чимало християн, які цього не роблять.

    Господь Бог Своєю ласкою закликає нас до навернення, але ми не прислухаються до Божого голосу. Та прийде час, коли ми шукатемемо за Богом, але, чи ми Його тоді знайдемо, бо погано розуміли мету свого життя на землі.

     Ісус Христос дуже часто стукає до людського серця і є готовий подати нам Свою ласку, Він у змозі врятувати нашу душу з гріха і допомогти нам осягнути святості, та не всі ми є готові співпрацювати з Божою ласкою. Та без Божої ласки ніхто не в змозі осягнути вічне спасіння, тому нею мусимо дорожити понад усе на світі. Христос говорить: „Яка користь людині, якщо вона здобуде весь світ, а душу свою занапа­стить" (Мк.8, 36).

     Господь завітав у домівку, Закхея приніс спасіння, назвавши його Сином Авраама. Шукаймо і ми Христа і вірмо, що Він нам принесе спасіння і вічне щастя, бо милосердю Божому немає кінця. Син бо Людський прийшов шукати і спасти те, що загинуло" (Лк. 19,9-10). Амінь.



Обновлен 13 фев 2013. Создан 09 фев 2013



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату