Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь: на Трьох Святителів




«Ви є світло для світу» (Мт., 5,14).

Ми, дорогі мої, у своєму земному житті мандруємо до вічності. Коли на цій дорозі слабнуть сили і хитається відвага, тоді свята Церква промовляє до нас: «Християни, пам'ятайте, що після цього земного життя на нас чекає вічність, яка варта того, щоб долати різні перешкоди і негаразди...»

Сьогодні свята Церква ставить перед нами приклад життя Трьох Святителів, яких свято відзначаємо. Ми всі також покликані до святості свого життя, тому нашою метою є наблизитись до цієї святості, наслідуючи життя святих.

Колись на одній грецькій святині був напис, який вісту­вав: «Пізнай самого себе»

Людина, котра пізнає саму себе, тримає себе у руках і не нарікає на свою недолю.

Дорогі мої! Як керманич для корабля, так для нас є сумління і розум. Потрібно щовечора проходити іспит совісті, чи ми не збились часом із курсу християнського життя, визначеного нам Господом Богом, чи все в порядку. Хто не задумується ніколи над собою, є подібним до корабля, який без керманича став забавкою бурхливих хвиль, не знаючи, куди прямує і коли розіб'ється.

Самопізнання — це дорога до виправлення і освячення душі. Щоб ми не робили у своєму житті, повинні завжди мати добрих порадників. Найча­стіше зустрічаємо на своєму шляху трьох порадників.

Першим таким порадником є сумління, в яке поклав Господь Бог головні правила, що вказують нам, як поступати у житті. Святі отці називають сумління голосом Божим, який нас заохочує, застерігає, а після завершення приносить задоволення чи невдоволення, відповідно до наших учинків.

Другим порадником є люди. Сину мій, кличе мудрець, оберігайся тих, що дороги їхні криві. Читаємо у Святому Письмі, що син царя Давида Авесалом послухав лихих людей, і виступив проти батька, тому і втратив все, що мав найцінніше, загубив душу і тіло. Так воно ведеться у світі, що один втрачає честь і майно, інший - силу і здоров'я, ще інший - тіло і душу, якщо слухає лихих порадників...

За третього порадника людина повинна мати Господа Бога і до Нього підносити свої очі і серце, бо кожну справу, яку чинимо з порадою чи без поради, ми повинні продумати до кінця. Багато є людей таких, як Каїн, Самсон, Давид, які могли б уникнути своєї помилки, якщо би за порадника запросили Господа Бога.

ПРИКЛАД. Один отець був покликаний в околицях Нью-Йорку до одного хворого, який ще від першої Сповіді не приймав Свя­того Причастя. Тепер прийняв його із надзвичайною побожністю. Це здивувало священика, і він запитав: «Чи ти часто молився, щоб так гарно приготуватись до смерті?» «Я зовсім не молився», - відповів хворий і тремтячою рукою витягнув листа від матері, у якому були написані сло­ва: «Дорогий синочку я не перестаю і не перестану до самої смерті поручати тебе доброму Богові, щоб ти хоч у хвилині смерті навернувся до Нього!» Із цього бачимо, що віруюча мати, доручивши свого негідного сина Богові, не помилилась у своїй надії, бо син при смерті навернувся до Господа...

Дорогі мої! Вдивляючись сьогодні у життя Трьох Святителів, прикра­шаймо себе квітами їхнього вчення і їхніх чеснот. Уважно йдімо за їхніми вказівками. Ставмо перед собою високу мету нашої мандрівки — Небо, часто робімо докладну перевірку всіх наших учинків, тримаймося біля мудрих і досвідчених людей, а завершуймо кінець наймудрішими пора­дами Всемогутнього Бога! Маймо надію, що не помилимося у своєму виборі! Амінь.



Создан 28 фев 2013



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату