Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на Стрітення




 

 «Нині, відпускаєш раба Свого Владико, за словом Твоїм із миром...» (Лк.11,29).

Сьогоднішнє свято переносить нас духом до Єрусалимського храму, пригадучи нам цю щасливу хвилю, коли Пречиста Діва Марія разом із святим Йосифом принесла сорокаденного Ісуса до святині.

Дорогі мої! Із цього прикладу Пречистої Діви Марії і праведного Йосифа і для нас випливає важлива наука. Ісус Христос підкоряється законові, бо Він прийшов доповнити Закон і пророків.

Сьогоднішнє свято наочно підтверджує, як Марія і Йосиф виконують усі приписи Мойсеевого Закону.

У події Стрітення Господнього, яку ми сьогодні святкуємо, величний обов'язок виконує праведний старець Симеон, який довго очікував зустріч із Ісусом Христом. Симеон був серед сімдесяти двох перекладачів Святого Письма. Коли він дійшов до пророчих слів: «Ось Діва зачне в утробі і породить Сина, і дадуть Йому ім'я Єммануїл, — що означає з нами Бог» (Іс.7,14 ), - засумнівався, як може народити Діва, і мав намір слово «Діва» перепра­вити на слово «жінка». Але ангел Господній стримав його правицю і промовив: «Ти не помреш, доки на свої очі не побачиш Христа Господа».

Від цього часу проминуло багато років, Симеон постарівся, але все ж мав надію, що збудеться те, що сказав ангел. Одного разу за звичаєм, коли він прийшов до храму, за натхненням Святого Духа йому було відкрито, що Дитятко, яке було на руках Марії, - і є обіцяний Месія, тоді він підійшов, узяв Його до себе на руки і промовив пророчі слова: «Нині відпускаєш слугу Твого, Владико... бо побачили очі мої, спасіння Твоє що Ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам, і славу Твого люду — Ізраїля» (Як. 2,29-32).

Від цього щасливого і радісного дня Стрітеня Господнього для кожної людини з'являється можливість зустрічати Спасителя, відкривати йому своє любляче серце.

У народі говорять, що на Стрітеня зустрічається зима із літом. Але святе Євангеліє сьогоднішнього свята розкриває нам ще глибший зміст, показуючи, як старість зустрічається із молодістю, людина із Богом, життя зі смертю, Старий Завіт із Новим.

Приклад старця Симеона говорить нам про те, що і нам, христия­нам, потрібні якнайчастіші зустрічі з Богом, а нагод для цього є дуже багато протягом нашого земного життя.

До зустрічі з Богом ми йдемо протягом усього свого життя, кожний християнин по-своєму іде до радісної зустрічі із Господом у потойбічному світі. Через земну Церкву переходимо до Церкви Небесної. Праведний Симеон, зустрівши Господа у Єрусалимській Церкві, і нас усіх сьогодні закли­кає до зустрічі з Христом, заохочуючи до праведного і побожного жит­тя, щоб остання зустріч була особливо радісною.

ПРИКЛАД. В одному монастирі на смертній постелі лежить монахи­ня. На її обличчі видно дивний спокій. Прожила вона у монастирі сорок років. Часто важко фізично працювала. Біля її ліжка зі всіма іншими стоїть священик, який ставить питання важкохворій: «Якщо би ви тільки що розпочали своє життя, чи б вибрали монаше життя?» «Я б зробила те саме, що зробила сорок років тому». Мені навіть на думку не спадало, що я справді мала можливість влаштувати гарне і багате сімейне життя, зак­інчити високі світські школи. Але наймилішим для мене був Ісус Христос, Якому я присвятила своє життя, перебуваючи в монастирі».

Справді, щаслива душа, яка спокійно, як Симеон, відходить із цього світу. Та, на превеликий жаль, далеко не всі з таким чистим спокоєм можуть відходити з цього світу.

Не відкладаймо поправу нашого життя на годину смерті, стараймося це зробити тепер, бо пізніше вже може бути запізно!

Нехай же сьогоднішнє свято піднесе нас до роздумів про Бога, про нас самих, а головне, про наше неминучу смерть. Щоб вона була для нас радісною зустріччю з Христом, до якого лине наша душа, а віра і надія на Нього перенесуть нас через хвилі нашого життя земсь­кого до тихої і вічної пристані Царства Небесного! Амінь.



Создан 28 фев 2013



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату