Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на першу неділю великого посту. Торжество Православ’я.




     Дорогі в Христі! Ми не живемо на землі лише для того, щоб збирати собі земні скарби, бо вони не є метою нашого життя. Ісус Христос пригадує нашу правдиву мету словами: „Шукайте перше Царство Божого й правди Його, а все це вам додасться" (Мф. 6, 33).

     Мало хто задумується, для чого живемо на цьому світі, звідки ми, що буде з нами після смерті?

     Це, просто, дивна річ! Люди проживають роками, а, можливо, ні разу не поставили собі такого запитання! Пам'ятаймо, що від відповіді на це запитання залежить наша дочасна і вічна доля.

     Ісус Христос сказав: „Мудрий будує свій дім на камені. Коли настане буря чи злива, він буде стояти, бо збудований на камені Нерозумний будує свій дім такий же великий, гарний, але на піску і прийде буря чи злива, і дім його завалиться, бо збудований на піску". Ось так на піску будує свій дім для вічності кожен, хто у своєму житті не має чіткого розуміння, для чого він проживає на цьому світі.

     Дехто думає, що призначення людини полягає у осягненні свого щастя тут на землі. А чи може земля зі своїми скарбами, славою і розкоша­ми задовольнити людину?

     Підімо під двері багачів і почуємо там нарікання, плач і сльози. Не завжди багатство і радощі цього світу можуть ощасливити люди­ну. Послухаймо, що говорить цар Соломон: „Марнота марнот, - геть усе марнота. Що за користь людині з усіх її трудів, які вона завдає собі під сонцем?" (Проп. 1, 2-3).

     Отже, найважливішим нашим завданням на цій землі є спасіння наших душ, ким би ми не були!

     На початку Великого Посту Свята Церква ставить і перед нашими очима горстку землі, говорячи: „Поглянь, християнине, чим буде колись твоє грішне тіло, бо „ти порох і вернешся в порох" (Бут. З, 19). А скільки у цій хвилі помирає людей?

     Із цього бачимо, що справа нашого спасіння є найпотрібнішою Бо що допоможе людині, коли здобуде світ увесь, а занапастить свою душу? Але як мало людей сьогоднішнього світу вдумуються у ці слова Христові: „Марто, Марто, ти журишся і клопочешся про багато, а одного потрібно". Ми стараємося про многі справи, а тільки одне є конечне: Богу служити і душу врятувати. Отже, скільки маєте років? Чи ще довго будете жити? Якщо би ви прожили навіть так довго, як Адам, що прожив 930 років, запитайте себе, що говорить вам на те власна совість? Чи ви проживали так, як цього бажав Господь Бог? Пам'ятаймо, що маємо лише одну душу, якщо втрати­мо її для Неба, втратимо все! Людина є чужинцем на цій землі (Пс. 119, 19), життя - це мандрівка. Тож через Церковні куполи, що височать високо вгорі, до нас говорить Свята Церква: „Людино, ти створена для Неба!"

     Також перша неділя великого посту називається в церковному календарі Торжеством Православ’я. Приводом для встановлення такого Торжества стала перемога Православної Церкви над іконоборчою єрессю на VII Вселенському соборі в Нікеї у 787 р. і утвердження цієї істини на Константинопольскому соборі у 842 р. при імператриці Феодорі.

     Тож слідуймо за Спасителем дорогою прямою, не звертаючи ні на право ні на ліво, перебуваючи у спасительній огорожі Святої Церкви Православної. Благаймо Всемогутнього Бога, Який є утвердженням тих, хто на Нього надіється: «Господи, утверди Церкву Твою, що ЇЇ заснував єси, Чесною Твоєю Кров’ю. Амінь.

 

 



Создан 21 мар 2013



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату