Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на четверту неділю великого посту. (Про вплив злого духа)




     „Цей рід виганяється тільки молитвою та постом" (Мф. 17, 20-21).

     Дорогі мої! Чи є на світі ідеальна людина? Відповідь однозначна - ні, немає! Проживаючи у цьому світі, ми всі піддані злу і добру. Немає безгрішної людини. Різниця між людьми лише у тому, що одна людина несе у собі більше добра, а друга — більше зла.

     А звідки у людині з'явилося зло? Спаситель, бажаючи пояснити нам цю болючу проблему людства, говорить притчу.

     Вночі, коли нива вже була засіяна, прийшов чоловік ворог і посіяв кукіль. А тим нашим ворогом є сатана. Це він засіває цей кукіль, яким є зло. Він засіває зло у наші душі. А сіє він тоді, коли людина спить. Це буває тоді, коли людина байдужа, коли вона у стані духовної сплячки, коли вона не чує, коли сумління приспане. Тоді він засіває свій кукіль...

     На перший погляд, нам дуже важко відрізнити добро від зла. Подібно, як у тій притчі. Адже кукіль росте із пшеницею разом. У нього подібне стебло і листочки. Все майже однакове. Різниця вияв­ляється згодом. Тільки за плодами можемо відрізнити кукіль від пшениці. Подібно і нам у житті важко розпізнати зло та добро.

     ПРИКЛАД. Учні одного хасидського рабина, прийшовши до нього, просили поради: „Учителю, у наших помешканнях темрява, що нам робити, щоб її позбутися?" Рабин порадив їм взяти собі міцні палиці і бити по темноті. Коли ж це нічого не допомогло, він порадив їм піти до своїх домівок і криком протестувати проти темноти. Коли і це нічого не допомагало, рабин сказав: „Діти мої! Нехай кожен із вас запалить у темноті свічку і помолиться!" Учні так зробили і, коли роздивилися, зауважили, що, справді, темнота десь зникла, а молит­ва наповнила радістю їхні душі.

     Як бачимо, хасидський рабин бажав навчити своїх учнів, що зло можна і потрібно поборювати не криком, не бійкою, а тільки добром і молитвою. Тільки таким способом відступає темрява і зло.

     Але сьогоднішня людина не навчена так робити. Люди­на намагається побороти зло злом. Але ніколи не переможемо зло в такий спосіб. Тільки тоді, коли добро пошириться навколо нас, тоді зло відступає і темрява щезає...

     Цю думку підтверджує сьогоднішнє Святе Євангеліє. Ми бачимо що зло у вигляді демона увійшло у хлопця. Демон настільки опанував ним, що, як говорить батько, „кидає ним у вогонь і в воду". Батько привів сина до Апостолів, але і вони не змогли оздоровити його. І ось розчарований батько підходить до Ісуса і говорить: „Учителю, просив я учнів Твоїх, щоб його вигнали, та вони не змогли" (Мк. 9, 18). І ось ми чуємо причину входження зла у людину. „О, роде невірний та розпусний! — говорить Ісус Христос. Доки буду з вами? Доки вас терпітиму?" (Лк. 9, 41). Коли він вигнав демона із дитини, то учні наодинці запитали Христа: „Чому ми не змогли його вигнати?" А Він відповів їм: „Цей рід нічим не можна вигнати, тільки молитвою і постом" (Мк. 9, 28-29).

     Ось два чинники, які провадять нас до Бога. Це молитва та піст. Вони дають Божу ласку нашим душам, а коли вони відсутні, то наші душі відкриті для зла.

     Із цього бачимо, що зло проявляло себе не тільки у часи Христа, воно діє у всі часи. Воно діє і сьогодні.... Ми, християни, повинні все життя своє віддати у руки Бога. Сьогоднішнє Святе Євангеліє виразно говорить нам що диявол шукає здобичі навіть серед дітей, а не тільки серед дорослих чи старих. Він не оминає нікого. Навчімося сьогодні закри­тись від зла, а відкритися для добра, для Божої ласки через молитву, через світло, подібно до учнів хасидського рабина, які внесли світло у своє помешкання молитвою. Вносьмо і ми щоденно молитву і світло у свої душі, щоб зло і темрява оминали нас! Амінь.



Создан 11 апр 2013



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату