Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на Різдво Пресвятої Богородиці




     «Різдво Твоє, Богородице Діво, радість звістило всій вселенпій» (Тропар)

     Дорогі мої! Сьогодні святкуємо пам'ятку того щасливого дня, коли над грішним світом, що був занурений у темряві, перший раз засяяла ясна зоря — Преблагословенна Діва Марія, через Яку мав прийти Ісус Христос, Спаситель світу.

     На світ приходить Пречиста Діва Марія, Яка стає Матір'ю і Заступ­ницею світу і кожного з нас. Вона для кожного з нас стала Матір'ю, бажає прийти до душі кожної людини і принести їй мир і благословення від Бога.

   Різними способами Господь Бог уділяє нам Своєї помочі, а як найсильнішу помічницю дав нам Пречисту Діву Марію, Яка прийшла на світ, щоб стати Матір'ю Сина Божого і заступницею кожного, хто при­бігає до Неї у своїх потребах. Пречиста Діва є нашою вірною і сильною помічницею, вона потішає сумуючих, обтирає сльози заплаканим, подає помічну руку всім, хто прибігає до Неї. Тому, якщо до нас закрадаються спокуси, щоб схилити нас до злого, взиваймо до Неї з довірою: «Пресвята Богородице, спаси нас».

    ПРИКЛАД. Одного разу між іспанськими горами тривала сильна і холодна зима. Одна бідна жінка разом із двома своїми слабенько одяг­неними діточками ходила від хати до хати, щоб хтось дозволив їм пере­ночувати, але, на жаль, ніхто не бажав виявити такого милосердя над ними. Не маючи де подітись, вона пішла в сторону Церкви і там думала заночувати. Уночі було чути плач і страшний крик, але ніхто не мав відваги вийти з хати. Тільки вранці люди, йдучи до Церкви, знайшли закривавлену одіж матері. Коли відкрили одежу, з великим здивуванням побачили під дверима Церкви холодних дітей жебрачки, які спокійно спали і були ще живі. Із цього було видно, що коли дикий звір занюхав їх біля Церкви і підійшов до дверей, мати, не задумуючись, накинулась на нього. Вона пожертвувала собою, але врятувала від смерті своїх дітей. Голова громади був дуже зворушений цим випадком і вирішив тих двох дітей виховати за рахунок громади.

     Як бачимо, через немилосердя і байдужість людей до бідної жеб­рачки та її дітей, які стали сиротами, лише одна мати понесла геройську смерть, щоб урятувати дітей. Чи зустрічаємо ми щось подібне поміж нами? Часто бачимо, як духовно гинуть діти Богородиці, а нам байдуже, у нас холодне серце до них, ми любимо тільки самі себе. До цих пір духовно гинуть діти Божої матері по наших сім'ях і родинах, а Пречиста Діва Марія йде від хати до хати, а ми подібно говоримо: «Йди далі, Маріє, у нас немає місця для Тебе». І Вона йде в сторону Церкви, щоб хоча б врятувати тих від пекельних звірів, які так намагаються їх пожерти.

     Пречиста Діва Марія знову і знову готова страждати, щоб тільки спасти Своїх духовних дітей.

     Нехай же цей приклад розбудить і наші сонні серця до пошани і любові нашої Небесної Матінки, щоб і ті, які сьогодні проганяють її з домівок свого серця і душі, якнайскоріше пізнали її, свою духовну Про­відницю, Яка для цього і прийшла на цей світ, щоб Своєю материнською любов'ю гоїти наші рани. Ми, вірні її діти, шануючи і люблячи свою Небесну Неньку, надалі линьмо з вірою до неї, покладаючи надію на те, що Вона не залишить нас без нагороди.

     Пам'ятаймо, що не все полягає у земському житті, бо духовне життя і Небесні блага — це правдива ціль, для якої ми повинні жити. Тож прагнімо до цього і з вірою промовляймо: «Пресвятая Богородице спаси нас!» Амінь.



Создан 16 сен 2013



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату