Парафія св. Димитрія Солунського с. Лісна Велесниця

Проповідь на неділю митаря і фарисея




    “Боже, змилуйся надо мною грішним (Лк. 18,13).

    Дорогі мої! Бог різними шляхами намагається відкрити Себе людям через взаємне спілкування, одним із яких є молитва.

      У сьогоднішню неділю Свята Церква ставить перед нами митаря і фарисея, які прийшли до Божого дому помолитися. Щоб перекона­тися, наскільки їхня молитва була щирою, погляньмо на їхню пове­дінку у Церкві. У молитві ми відкриваємо свої серця Богові. Це потрібно не тому, що Бог не знає, хто ми такі, але щоб допомогти нам прийняти Його. Молитва - це такий чинник, який наближує Бога До нас, а нас до Бога.

       Коли Ісус Христос був на землі, Він навчив Своїх учнів, як потрібно молитися. Він навчав їх про необхідність довіряти Богові свої щоденні потреби і покладати на Нього всі свої турботи. І Спа­ситель запевнив їх, що їхні молитви будуть почуті. Це запевнення стосується і нас.

     Сам Ісус Христос, живучи серед людей, часто молився, бо прий­няв людську подобу, тому молитва стала для нього необхідністю і перевагою. У спілкуванні зі Своїм Отцем Він знаходив радість і по­тіху. Якщо ж наш Спаситель — Син божий — відчував потребу моли- тися, то наскільки ми, грішні, немічні, смерті люди, повинні мати потребу у щирій і постійній молитві. Бог охоче вислуховую щирі молитви Своїх дітей, а ми так часто виявляємо Небажання розповісти Йому про свої потреби. Адже, Господь в безмежній любові готовий дати людям більше, ніж вони можуть просити, а вони моляться так рідко і мають так мало віри.

    Людей, які нехтують молитвою, охоплює темрява диявола. На­шіптуючи спокуси, сатана доводить їх до гріха лише через те, що вони нехтують перевагою молитви, яку дав їм Бог. Чому ж сини та доньки Божі так неохоче моляться, тоді як молитва є ключем, який відкриває Небесну скарбницю, у якій зберігаються без­межні багатства Всемогутнього Бога? Якщо постійно не молитися, нам загрожує небезпека стати байдужими і ухилитися від правдивої дороги. Сатана намагається повсякчас чинити нам перешкоди на шляху до Бога, знехтувавши молитвою та вірою, ми не отримали благодаті й сили для подолання спокуси.

      Другою умовою дієвої молитви є віра. “А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб Той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його, дає винагороду” (Євр. 11,6). Ісус Христос сказав Своїм учням: “...Усе, чого ви просите в молитві, вірте, що одержите, - і буде вам” (Мк. 11, 24).

     Навіть тоді, коли ми відразу не отримуємо того, чого просимо, ми неодмінно повинні вірити, що Господь нас чує і дасть відповідь на щиру молитву, бо люблячий Отець небесний у відповідь на молитви дає лише те, що нам принесе найбільшу ко­ристь, що ми самі вибрали би для себе, якщо би змогли побачити все це так, як бачить Господь.

    Щира молитва об’єднує віруючих із Богом. Якщо людина просить у Бога милостині та благословення, то її серце також повин­но сповнитися духом любові та прощення. Якщо ми віримо, що Бог чує наші молитви, то повинні прощати ближнім настільки, наскільки ми самі сподіваємось бути прощеними. Наполегливість у молитві є умовою для отримання відповіді. Ніщо не повинно бути перешкодою у молитві.

      Тому, ми приходимо до розуміння, якою має бути наша молитва, щоб вона була милою для Бога і корисною для нас. “Боже, будь милостивий до мене, грішного!” (Лк. 18, 13). Амінь

 



Создан 28 янв 2015



cerkva.if.ua Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату